• ETEST®

ETEST®

Azonnal felhasználható skálázott gradiens reagenscsíkok MIC érzékenységi vizsgálathoz

Az orvosoknak gyakran több információra van szükségük, mint amit az elsődleges érzékenységi vizsgálat nyújt. A bizonyított teljesítményéről világszerte elismert ETEST® azonnal felhasználható reagenscsíkjai segítségével meghatározható a MIC grádiens érték.

 • Az igényes, lassan növekvő vagy tápanyaghiányos mikroorganizmusok MIC értékének meghatározása
 • Az alacsony szintű vagy új rezisztencia mechanizmusok megerősítése vagy kimutatása
 • Új/nem rutin antimikróbás szerek tesztelése
 • Az antimikróbás kezelés beállítása
Hozzáad

További tájékoztatást szeretne?

Az ETEST® csíkokat – az eredeti grádiens MIC csíkokat – sokan tekintik etalonnak. Hírnevét azzal alapozta meg, hogy megbízhatóan határozza meg a skálázható minimális gátló koncentrációt (MIC) antibiotikumok, gombaellenes szerek és mycobacterium ellenes szerek esetében. Az ETEST® 15 előre meghatározott antimikróbás koncentráció stabil grádiens skálája egy műanyag csíkon.  Ez egy egyszerű, költséghatékony eszköz, amely akkor alkalmazható, ha pontosabb eredményekre van szüksége, mint amit az automata vagy Kirby-Bauer antimikróbás érzékenységi vizsgálatok (AST) biztosítanak. Az ETEST® több mint 100 antimikróbás referencia anyagból álló átfogó tartománnyal rendelkezik az alábbi kategóriákra vonatkozóan:  Antibiotikumok, gombaellenes szerek, mycobacterium ellenes szerek és az antimikróbás rezisztencia kimutatása (ARD).

Megbízható piacvezető

Az ETEST®, amely kategóriájában az első grádiens MIC csík, továbbra is lenyűgöző. Jól dokumentált teljesítménye megszilárdította megbízható piacvezető pozícióját a grádiens MIC csíkok piacán. Az ETEST® valójában a grádiens MIC csíkok etalonja:

 • >4 000 tudományos referencia 50 országból
 • >2,9 millió törzsre vonatkozóan
 • több mint 20 millió adatpontot érintően

Sokoldalú - Elsőként választandó módszer az elsődleges érzékenység vizsgálati rendszere kiegészítéséhez

A klinikai laboratóriumok többsége a kereskedelmi forgalomban kapható érzékenység vizsgáló rendszereket, például a bioMerieux VITEK® termékcsaládját vagy lemezdiffúziót alkalmaz elsődleges érzékenységi vizsgálathoz.  Ez gyakran elegendő is, mert az elsődleges, érzékenységet vizsgáló rendszerek az érzékenységgel kapcsolatos igények 90%-át kiszolgálják. Az ETEST® az elsőként választandó módszer a vizsgálatok fennmaradó ~10%-ának kiegészítéséhez. Egyszerűen és gazdaságosan bevezethető; a csíkok stabil antimikróbás koncentráció grádiensének kibővített felhasználhatósági időtartama akár 5 év is lehet, így a ritkán kért gyógyszerek gyorsteszteléséhez is kéznél lesz. Íme, így tölti ki a réseket az ETEST® az elsődleges érzékenységi vizsgálatok alkalmazása mellett:

Click to enlarge

 • Új kórokozók tesztelése
 • Az elsődleges érzékenységet vizsgáló módszerekkel nem tesztelhető, problémás mikroorganizmusok (pl. igényes, anaerob mikroorganizmusok, az elsődleges érzékenységi vizsgálat korlátai stb.)
 • Az alacsony szintű rezisztencia, heterorezisztencia kimutatása
 • Antimikróbás szerekre rezisztens fenotípusok, pl. ESBL, MBL*, AmpC** vagy GISA/hGISA** kimutatása vagy megerősítése
 • Kiterjesztett tartományú MIC meghatározása (az áttörési pontokat meghaladó széles tartományon belül), a kritikus betegségben szenvedők kezelésének irányításához és finomításához (pl. több gyógyszerrel szemben rezisztens fertőzések esetében). 

 

*Az Etest MBL IP/IPI és az MBL MP/MPI az Amerikai Egyesült Államokban kizárólag kutatási célra használható termékek
** Az Etest AmpC, KPC és az GRD kizárólag kutatási célra használható termékek 

Kibővített tartományú MIC, amely 15 kétszeres hígítást foglal magában

Az ETEST® teljes tartományú MIC-ket biztosít, amelyek 15 kétszeres hígítást foglalnak magunkban, így a koncentrációk alapján finomítható a beteg kezelése olyan esetekben, ahol a rutin érzékenység vizsgálati módszerek az alábbiak miatt korlátozva vannak:

 • Csak S, I vagy R kategóriájú eredményeket biztosít
 • A MIC eredmények nem skálázottak (azaz „<” vagy „>” eredmény), és nem biztosítanak elegendő adatot a farmakokinetikai/farmakodinámiás (PK-PD) célú adagolási szempontok megítéléséhez 

Egyszerűen használható MIC technika

Az érzékenységi vizsgálatainak lehetőségeit könnyen kibővítheti.

 1. Csak tegye rá a csíkot egy beoltott agarlemezre manuálisan vagy az opcionális ETEST® készülékek vagy tartozékok segítségével (pl. Retro, Simplex, Nema vagy MiniGrip It) és inkubálja.
 2. Inkubálás után egy ellipszis jelenik meg, amely metszi az MIC leolvasási skálát (µg/ml-ben) ott, ahol a vizsgált antibiotikum-koncentráció gátolja a mikroorganizmus növekedését.
 3. Ez az érték felel meg annak az MIC értéknek, amelynek segítségével kiválasztható a beteg optimális kezelése.

 

ETEST® csíkok, készülékek és tartozékok, baktériumok és gombák érzékenységi vizsgálatához

ETEST® csíkok

 • Több mint 100 antimikróbás szer az alábbi kategóriákból:  Antibiotikumok, gombaellenes szerek, mycobacterium ellenes szerek és az antimikróbás rezisztencia kimutatása (ARD).
 • A stabil antimikróbás koncentráció grádiensének kibővített felhasználhatósági időtartama akár 5 év, így a laborokban a ritkán kért gyógyszerek gyorsteszteléséhez is kéznél lehet.
 • A legtöbb klinikai laboratóriumban egyszerűen bevezethető.
 • Bizonyított érzékenységi módszer, amely félhígításos, skálázott MIC értékeket ad a PK-PD modellezéshez, valamint az MIC áttörési együttható modellezéséhez és meghatározásához.
 • Ennek segítségével a laboratórium a legtöbb olyan, igényes mikroorganizmussal kapcsolatban szolgálhat érzékenységi adattal, amelyek esetében a tápleves-mikrodilúción (BMD) alapuló rendszerek nem alkalmazhatók.

ETEST® eszközök és tartozékok

Takarítson meg időt és növelje a reprodukálhatóságot az ETEST® eszközökkel és tartozékokkal, amelyek leegyszerűsítik az ETEST® mindennapos használatát.

További részletes információért lásd az ETEST® eszközök és tartozékok oldalt.

ETEST® eszközök

Hiv.

Simplex C76
(hiv. 559802)

Retro C80
(hiv. 559803)

Nema C88
(hiv. 559804)

 

 

ETEST® tartozékok

Hiv.

ETEST® mérőcsíkok – 5 db/csomag
hiv. 559904

Etest® kapcsok – 5 db/csomag
hiv. 559809

Mini tároló doboz nedvességmegkötő anyaggal
hiv. 559900

Midi tároló doboz nedvességmegkötő anyaggal
hiv. 559901

Maxi tároló doboz nedvességmegkötő anyaggal
hiv. 559902

Tároló tartály
hiv. 501603

Applikátor tálca
hiv. 559909

Mini Grip-It
hiv. 411200

Nedvességmegkötő kapszulák - 8 db/csomag
hiv. 559709

 

Kérjük, a készlettel kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a bioMérieux.

Az ETEST® az osztályunkon jól bevált. Az MIC értékek meghatározásának gyors és pontos eszközévé vált klinikailag releváns és sürgős helyzetekben, például hemokultúrákból vagy likvorból izolált kórokozók esetében. Más klinikai helyzetekben is nagyon jó szolgálatot tesz, például, amikor fontos tudnunk, hogy a kórokozó „mennyire érzékeny vagy rezisztens”. Az ETEST® a gombák esetében is kiválóan alkalmazható. Visszagondolni is rossz arra, amikor az MIC értékeket hígításos módszerekkel kellett meghatározni!

Professor Gaby E. Pfyffer, Chefmicrobiologin, Institut für Medizinische Mikrobiologie, Lucerne, Svájc

 

Szeretném megköszönni minden olyan betegem nevében, akik élvezték az ETEST® MIC vizsgálat előnyeit! Segítettek abban, hogy szerte a világon megmentsük a súlyos bakteriális fertőzésben szenvedő betegek életét

Dr Marc Romney, orvosi mikrobiológus, St. Paul Kórház/Providence Egészségügyi Központ, Kanada

 

Az ETEST® segítségével standardizálható a rengeteg különböző típusú mikroorganizmus vizsgálata, majdhogynem „egyetlen körben”. Így a különböző specializációjú laboratóriumok is elvégezhetik az antimikróbás érzékenységi tesztet, amely nagyon jelentős pozitív hatással van a betegellátásra.

Azáltal, hogy a technológia még a világ szegényes erőforrásokkal rendelkező területein is jelen van, nagyban hozzájárult a rezisztenciák kimutatásához ott is, ahol ez a tudás korábban elérhetetlen volt.

Dr. Ellen Jo Baron, igazgató, Standford Klinikai Mikrobiológiai/Virológiai Laboratórium, Amerikai Egyesült Államok

 

Pioneering diagnostics