• Tenyésztő táptalaj érzékenységi vizsgálathoz

Tenyésztő táptalaj érzékenységi vizsgálathoz

Tenyésztő táptalaj antimikróbás érzékenységi vizsgálathoz (AST)

Minden mikroorganizmus csoportnak speciális táptalajra van szüksége, amelyben az antibiotikumokra való érzékenység megvizsgálható. Ezt a táptalaj termékcsaládot az CLSI® és az EUCAST® irányelveknek megfelelően fejlesztettük ki annak érdekében, hogy az antimikróbás érzékenységi teszt eredményei standardok és optimális pontosságúak legyenek.

 • Információval szolgál az antimikróbás kezelés megfelelő beállításához
 • Táptalajok a korongdiffúziós módszerrel vagy az Etest® reagenscsíkokkal végzett érzékenységi vizsgálathoz
 • Megfelel a CLSI® és az EUCAST® irányelveknek
 • Hatékonyan segíti elő az igényes és nem igényes kórokozó mikroorganizmusok növekedését a megbízható érzékenységi eredmények érdekében
 • Megerősítheti a VITEK® 2 AST tesztek eredményeit
Hozzáad

További tájékoztatást szeretne?

Az antimikróbás érzékenységi teszt fontossága

Az a tény, hogy számos kórokozó mikroorganizmus egyre rezisztensebbé válik az antimikróbás készítményekkel szemben, napjaink egyik legsúlyosabb világszintű egészségügyi problémája. Az antimikróbás szerekre rezisztens mikroorganizmusok felelősek a nagy morbiditásért és mortalitásért, valamint jelentős gazdasági terhet okoznak. A betegséget okozó fertőző mikroorganizmusok azonosításán túl az antimikróbás érzékenységi teszt (AST) és a rezisztencia kimutatása ezért is fontos, hogy előre jelezhető legyen, hogyan fognak reagálni a kórokozók az adott antimikróbás szerekre. Ez lehetővé teszi a legmegfelelőbb terápiák és a fertőzés terjedését megakadályozó adaptált intézkedések megkezdését. Ezenkívül, a laboratóriumok ezáltal azonosíthatják a rezisztencia trendjeit és a klinikailag releváns mikroorganizmusok újonnan jelentkező rezisztenciájának sémáit. Ez segít a rezisztencia megismerésében és az ellene folytatott küzdelemben, például az antimikróbás szerek figyelésével, a fertőzést megelőző irányelvek és megelőző intézkedések bevezetésével.

Minőségi táptalaj az érzékenységi vizsgálatok különböző igényeihez

A bioMérieux kiváló minőségű, standardizált táptalajokat kínál az antimikróbás érzékenységi teszthez. A termékcsaládot az EUCAST® (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) és a CLSI® (Clinical and Laboratory Standards Institute Inc.) irányelveknek megfelelően fejlesztették ki, ezzel biztosítva, hogy minden egyes táptalaj ideális környezetet teremt annak in vitro előrejelzéséhez, hogy az adott mikroorganizmus hogyan viselkedik in vivo. A táptalaj elősegíti a kórokozó mikroorganizmusok növekedését, és közben garantálja azt, hogy a készítmény összetevői nem zavarják az antimikróbás érzékenységi teszt eredményeit. A termékcsalád használható korongdiffúziós vizsgálathoz, vagy a pontosabb eredmény érdekében a bioMérieux ETEST® csíkjaival.

Mueller Hinton E (MHE) – Ahol az E jelentése ETEST® és EUCAST®

A Mueller Hinton E agar az emberi betegségeket okozó nem igényes baktériumok (enterobacteria, nem fermentáló Gram-negatív bacilusok, staphylococcusok és enterococcusok) növekedését segíti elő.

 • Megfelel a CLSI® és az EUCAST® irányelveknek
 • ETEST® kompatibilis
 • A mecC MRSA törzsek hatékonyabb azonosítására

Mueller Hinton + 5% lóvér + 20 mg/l β-NAD* (MHF)

A Mueller Hinton + 5% lóvér + 20 mg/l β-NAD (MHF) az emberi betegségeket okozó igényes baktériumok (pneumococcusok, egyéb streptococcusok, Haemophilus, Moraxella) növekedését segíti elő.

 • Az EUCAST® ajánlásoknak megfelelően kifejlesztve
 • Az ETEST®-tel kompatibilis

β-nikotinamid-adenin-dinukleotid

Mueller Hinton 2 agar + 5% birkavér (MHS)

A Mueller Hinton 2 agar + 5% birkavér (MHS) a pneumococcusok és egyéb streptococcusok antibiotikumokkal és szulfonamidokkal szembeni érzékenységének vizsgálatára szolgáló táptalaj, olyan törzsek esetében, amelyek növekedéséhez vér szükséges.

 • Az alacsony koncentrációjú timin – timidin (szulfonamid inhibitorok) gátolják a növekedést a korongok körül, így pontosabban mérhetők a gátlási zónák
 • Megfelel a CLSI irányelveknek*
 • Az ETEST®-tel kompatibilis

Egyéb táptalajok az antimikróbás érzékenységi teszthez

 • Brucella véres agar
 • Mueller Hinton kloxacillin
 • Mueller Hinton magas sókoncentrációval
 • RPMI
 • BHI agar

A teljesítmény növelése az ETEST®-tel

Az antimikróbás érzékenységi teszthez készült bioMérieux táptalajokat validálták az ETEST® csíkokkal való alkalmazásra. Ezek a költséghatékony, egyszerűen használható reagenscsíkok széles körben elismertek az antimikróbás szerek skálázott minimális gátló koncentrációjának (MIC) meghatározásában nyújtott teljesítményükért. Az ETEST® csíkokkal az érzékenységi vizsgálat pontosabban elvégezhető, mint a jellemző automata érzékenységvizsgáló rendszerekkel, például a VITEK®2 vagy a korongdiffúziós rendszerrel. Nagyobb teljesítményének köszönhetően lehetővé teszi a következőket:

 • Az elsődleges érzékenységi vizsgálat, pl. a VITEK®2 rendszerrel végzett vizsgálat megerősítése
 • Új kórokozók tesztelése
 • Nehezen vizsgálható mikroorganizmusok tesztelése
 • Az alacsony szintű rezisztencia, heterorezisztencia kimutatása
 • Az antimikróbás rezisztencia fenotípusok kimutatása vagy megerősítése
 • A kibővített tartományú MIC értékek meghatározása

A Technikai könyvtárból letölthető validált Kompatibilitási tanúsítvány egyértelműen megadja, hogy a termék mely más termékekkel kompatibilis, és ez alapján könnyen teljesíthetők az akkreditáció követelményei.

Tenyésztő táptalajok az antimikróbás érzékenységi tesztekhez: technikai adatok és referencia számok

Mueller Hinton E (MHE) – Ahol az E jelentése ETEST® és EUCAST® Hiv.413822 MHE 20 db lemez
Hiv.413824 MHE 100 db lemez
Hiv.413823 MHE 20 db lemez
Hiv.413825 MHE 20 db lemez
Mueller Hinton + 5% lóvér + 20 mg/l β-NAD* (MHF) Hiv. 43901 20 db lemez
Hiv. 43919 100 db lemez
Hiv. 43904 20 db lemez
120 x 120 mm
Mueller Hinton kloxacillin Hiv. AEB 120291 10 db lemez
120 x 120 mm
Hiv. AEB 120290 10 db lemez
90 mm
Mueller Hinton magas sókoncentrációval Hiv. AEB 521800 E 20 db lemez
RPMI Hiv. AEB 122180 10 db lemez
90 mm
Hiv. AEB 122181 10 db lemez
140 mm
BHI agar Hiv. AEB 520410 20 db lemez
Brucella véres agar Hiv. 411618 20 db lemez

A teljesítmény ETEST®-tel validálva

Kérjük, a termékekkel kapcsolatban vegye fel a kapcsolatot a bioMérieux képviseletével.

Pioneering diagnostics