• ETEST az antimikróbás rezisztencia kimutatására (ARD)

ETEST® az antimikróbás rezisztencia kimutatására (ARD)

Reagenscsíkok a rezisztens mikroorganizmusok kimutatására

Mutassa ki és konfirmálja a rezisztens fenotípusokat az egyszerűen használható reagenscsíkokkal:

  • Azonosíthatóvá teszi a rezisztens mikroorganizmusokat, a rezisztencia trendjeit és a terjedőben lévő rezisztencia sémákat, a klinikailag releváns baktériumok esetében.
  • Módosítja azokat az S,I,R kategória eredményeket, amelyek nem felelnek meg a kikövetkeztetett rezisztencia mechanizmusoknak.
  1. Az Etest MBL IP/IPI és az MBL MP/MPI az Amerikai Egyesült Államokban kizárólag kutatási célra használható termékek
  2. Az Etest AmpC kizárólag kutatási célra használható termék
Hozzáad

További tájékoztatást szeretne?

A rezisztencia problémájának megoldása

Egy olyan korban, ahol a rezisztencia egyre nagyobb problémát jelent, és folyamatosan nő a kritikus ellátást igénylő betegek száma, a laboratóriumokkal szemben alapvető követelmény, hogy azonosítani tudják a rezisztens mikroorganizmusokat, a rezisztencia trendjeit és a terjedőben lévő rezisztencia sémákat, a klinikailag releváns baktériumok esetében. Az ETEST® ARD termékek leegyszerűsítik a rezisztens fenotípusok kimutatását és megerősítését a klinikailag releváns rezisztencia mechanizmusok többségénél, így az ESBL (széles spektrumú béta-laktamázok), az MBL (metallo-béta-laktamázok) és AmpC béta-laktamázok esetében.

Az ETEST® ARD csík μg/ml leolvasási skálájú gátló koncentrációval (IC) van kalibrálva az egyik oldalon, a másikon pedig két, előre meghatározott antimikróbás exponenciális grádienst hordoz, amelyek közül az egyik egy állandó koncentrációjú inhibitor. A standard ETEST® eljárásoknak megfelelően előkészítve a csíkok a különböző rezisztencia mechanizmusok fenotípusos kimutatására szolgáló gátló koncentráció (IC) arányt biztosítják. A gátlások közötti különbség megfigyelése alapján észlelhető a rezisztencia. Az egyes antimikróbás szerek MIC értékeinek meghatározása az egyetlen antimikróbás szert tartalmazó, megfelelő ETEST® termékkel lehetséges. Az ETEST® ARD reagenscsíkok kibővítik a rezisztencia kimutatási kapacitását az alábbiakkal:

  • A rezisztencia fenotípusainak, és az alacsony szintű expressziónak a kimutatása
  • Azon S,I,R kategória eredmények módosítása, amelyek nem felelnek meg a kikövetkeztetett rezisztencia mechanizmusoknak
  • Az érzékenységi eredmények megállapíthatósága olyan antimikróbás szerek esetén, amelyek nem szerepelnek az antibiogramban

AmpC ß-laktamáz kimutatása

Kizárólag kutatás céljára (RUO)

Az AmpC ß-laktamázok (AmpCs) a kórokozó mikroorganizmusok, például az Escherichia coli baktériumok által termelt C osztályba tartozó enzimek. Elsődlegesen a cefalosporinokat és a cefamicineket, de a penicillineket és az aztreonámot is hidrolizálják. Normál esetben csak kis mennyiségű AmpC termelődik és ez nem okoz rezisztenciát, de mutáció eredményeként vagy amikor a mikroorganizmus indukáló szernek van kitéve, több AmpC termelődhet.

Az AmpC fenotípus kimutatása egyszerű az ETEST® AmpC csíkkal. Az AmpC-t cefotetánnal indukálja, majd úgy mutatja ki, hogy az egyik oldalon (ahol az AmpC-t kloxacillin gátolja) megfigyelhető IC-t összehasonlítja a másik oldallal, ahol nincs inhibitor.

Az ESBL rezisztencia kimutatása

Az ETEST® ESBL (ESBL CT/CTL 16/1, ESBL TZ/TZL 32/4 és ESBL PM/PML) csíkok az Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae és K. oxytoca, valamint az Enterobacteriaceae család más releváns fajaiban megtalálható, klavulánsavval gátolható ESBL (széles spektrumú ß-laktamáz) enzimek jelenlétének megerősítésére szolgál.

Az ETEST® ESBL akkor alkalmazható, amikor felmerül az ESBL gyanúja olyan törzseknél, ahol az MIC értékek alacsonyak vagy más módszerekkel nem meghatározhatók. A vizsgálatot legalább az ETEST® CT/CTL és TZ/TZL csíkkal el kell végezni. A meghatározhatatlan eredményeket az ETEST® PM/PML csíkokkal kell megerősíteni.

Glikopeptid rezisztencia kimutatása (GRD)

Kizárólag kutatás céljára (RUO)

A Staphylococcus aureus gyakran rezisztens a kezelésre, és ez sok esetben a glikopeptidekkel szembeni közepes vagy heterogén rezisztencia (GISA és hGISA) eredménye. Ez a rezisztencia a standard MIC meghatározással nem mutatható ki. Az etalon módszer, a populációs analízis profil – görbe alatti terület (PAP-AUC), túl munkaigényes ahhoz, hogy egy klinikai mikrobiológiai laboratóriumban használható legyen. Az ETEST® GRD kétoldali, előre meghatározott vankomicin grádienst (VA) és teikoplanin grádienst (TP) alkalmaz a GISA vagy hGISA fenotípusok kimutatásának leegyszerűsítése érdekében.

Metallo-ß-laktamáz kimutatása

Kizárólag kutatás céljára (RUO) az Amerikai Egyesült Államokban

A metallo-ß-laktamázok (MBLs) B osztályba tartozó enzimek, amelyek aktivitása olyan kétértékű kationoktól függ, mint a cink vagy a kadmium, így ezek az enzimek fémkelátképző vegyületekkel, például etilén-diamin-tetraecetsavval (EDTA) gátolhatók.

Az MBL ETEST® MBL (MBL IP/IPI és MBL MP/MPI) csíkokkal történő kimutatásakor az önmagában alkalmazott karbapenem gátló koncentrációját hasonlítja összes ugyanezen karbapenem plusz EDTA alkalmazása esetén mért gátló koncentrációval, MBL jelenlétében. Az ETEST® MBL IP/IPI csík főként a Pseudomonas spp. és a legtöbb Acinetobacter spp. esetében jelenlévő MBL kimutatására használható. Az ETEST® MBL MP/MPI az Enterobacteriaceae családban előforduló MBL kimutatására szolgál.

 

Terméknév Leírás B100 Hivatkozás B30 Hivatkozás
AmpC ß-laktamáz kimutatása
AmpC CN/CNI 32/32 cefotetán (0,5-32 μg/ml)/cefotetán (0,5-32 μg/ml) + kloxacillin (állandó szinten) 537108 537100
Glikopeptid rezisztencia kimutatása (RUO)
GRD VA/TP 32/32 vankomicin (0,5-32 μg/ml)/teikoplanin (0,5-32 μg/ml) 537208 537200
MBL (Metallo-ß-laktamáz) kimutatása
MBL IP/IPI 256/64 imipenem (4-256 μg/ml)/imipenem (1-64 μg/ml) + EDTA (állandó szinten) 534208 534200
MBL MP/MPI 8/2 meropenem (0,125-8 μg/ml)/meropenem (0,032-2 μg/ml) + EDTA (állandó szinten) 411362 411361
ESBL (széles spektrumú béta-laktamáz) kimutatása
ESBL CT/CTL 16/1 Cefotaxim (0,25-16 μg/ml)/cefotaxim (0,016-1 μg/ml) + klavulánsav (4 μg/ml állandó koncentráció) 532208 532200
ESBL TZ/TZL 32/4 Ceftazidim (0,5-32 μg/ml)/ceftazidim (0,064-4 μg/ml) + klavulánsav (4 μg/ml állandó koncentráció) 532508 532500
ESBL PM/PML 16/4 Cefepim (0,25-16 μg/ml)/cefepim (0,064-4 μg/ml) + klavulánsav (4) 534708 534700

 

Pioneering diagnostics